024-2340051

Osteopathie

“Alles wat leeft beweegt”

– Dr. Andrew Taylor Still –

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelwijze, die het lichaam als één geheel benaderd. Het uitgangspunt binnen de osteopathie is “leven is bewegen”. Niet alleen spieren en gewrichten bewegen, maar ook organen, bindweefsel, bloedvaten, zenuwen en lymfevaten zijn continu in beweging. Ook wanneer je stil zit klopt je hart, maakt het maagdarmstelsel peristaltische bewegingen en vult de blaas zich. 

 

Door een operatie, ongeluk, ziekte, overbelasting of een verkeerde leefstijl kunnen alle structuren in het lichaam beweeglijkheid verliezen. Hierdoor kunnen in de loop van de tijd klachten ontstaan. De plek waar de klacht zich uit, hoeft niet altijd de oorzaak van de klacht te zijn. Daarom is het belangrijk om het lichaam als één geheel te benaderen. Daarin onderscheid osteopathie zich van andere disciplines in de zorg.

 

Onze werkwijze

Een behandeling osteopathie start altijd met een uitgebreide intake. Om jouw gezondheid zo goed mogelijk in kaart te brengen stellen we vragen over meerdere systemen in het lichaam. We zijn benieuwd naar zowel je huidige fysieke toestand als naar de medische geschiedenis, inclusief eventuele eerdere klachten, operaties, ziektes en/of ongelukken. Alles wat je meemaakt in het leven, is onderdeel van jouw unieke lichaam. Zo kunnen we het ontstaan van je klachten en eventuele verbanden gaan onderzoeken.

 

Tijdens het lichamelijk onderzoek gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsverlies in drie systemen;

Spieren, botten, pezen, bindweefsel en gewrichten

Organen met bloedvaten, lymfevaten en aansturende zenuwen

De wervelkolom en de schedel met daarin het zenuwstelsel

Deze systemen worden los van elkaar onderzocht, maar er wordt ook gekeken naar de verbinding tussen deze drie systemen. 

 

De bevindingen uit het onderzoek worden door de osteopaat op manuele wijze behandeld. Hiervoor beschikken wij over een groot scala aan technieken zoals mobilisaties, manipulaties en rek- en/of ontspanningstechnieken. Het doel is om de mobiliteit van het weefsel te vergroten, de doorbloeding te bevorderen en neurologische aansturing te normaliseren. De intensiteit van de behandeling wordt daarbij altijd afgestemd op de belastbaarheid van het lichaam. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan voorlichting over leefstijl. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over de werking van je lichaam. Op deze manier kun je je eigen lichaam beter gaan begrijpen. 

 

Na 3 á 4 behandelingen wordt er gekeken of de behandelingen het gewenste effect hebben. In samenspraak met jou bepalen we of verdere behandeling nodig is. Indien nodig verwijzen wij door naar andere zorgprofessionals, zoals onze collega’s van VIT Fysiotherapie

 

Osteopathie klachten

Osteopathie kan zinvol zijn bij een breed scala aan klachten. Dit geldt voor langdurige (chronische) klachten, maar ook voor acute klachten. Klik hier voor een overzicht met indicaties voor osteopathie. 

 

De opleiding osteopathie gaat diep in op de anatomie, fysiologie en neurologie van het hele lichaam. Na succesvol afronden van de vierjarige opleiding fysiotherapie, gevolgd voor de vierjarige masteropleiding osteopathie, hebben wij diepgaande kennis van het menselijk lichaam verworven. Hierdoor kunnen wij het lichaam als één geheel benaderen en opzoek gaan naar onderliggende verbanden. 

 

Het is belangrijk om op te merken dat osteopathie geen vervanging is voor medische behandelingen, maar een aanvulling. Bij ernstige gezondheidsproblemen zullen wij altijd doorverwijzen naar desbetreffende arts. 

 

Osteopathie Nijmegen

 

 

VIT Osteopathie heeft een vestiging in Nijmegen en in Cuijk. Twijfel je nog over het maken van een afspraak? Het is altijd mogelijk om eerst telefonisch met ons te overleggen. Hierin kunnen we de klachten bespreken en beoordelen of dit binnen ons domein valt. Indien je kiest voor een behandeling osteopathie, stellen we samen een behandelplan op om tot optimaal herstel te komen! 

 

 

VIT-Osteopaat-locatie

Praktische informatie

Osteopathie VIT Sanne Janssen behandeling client
 
  • Je hebt geen verwijzing nodig van de (huis)arts.
  • Het is wenselijk om je eigen handdoek mee te nemen.
  • Je mag bij binnenkomst plaatsnemen in de wachtruimte.
  • Na de behandeling krijg je een factuur via de mail. De factuur kan direct betaald worden via pin transactie of je kunt ervoor kiezen de factuur achteraf (binnen 2 weken) over te maken op onze rekening.
  • Indien je aanvullend verzekerd bent voor osteopathie kan je de factuur indienen bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan een deel van de behandeling vergoed. Voor meer informatie klik hier.
  • Let op! Wij zijn gevestigd op twee locaties, één in Nijmegen en één in Cuijk. Let van te voren goed op bij welke vestiging je een afspraak hebt staan.