024-2340051

Osteopaat

Osteopaat Nijmegen & Cuijk

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat is een medisch professional die gespecialiseerd is in het behandelen van lichamelijke (langdurige) klachten. Daarbij wordt het lichaam als één geheel benaderd. Altijd wordt gestart met een uitgebreide intake, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Indien hieruit blijkt dat er een indicatie is voor osteopathie, wordt er behandeld met behulp van manuele technieken (zoals mobilisaties, manipulaties en rek- en/of ontspanningstechnieken). Ook besteedt de osteopaat veel aandacht aan voorlichting over leefstijl. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over de werking van je lichaam. Op deze manier kun je je eigen lichaam beter gaan begrijpen en aan de slag gaan met eventuele gedragsveranderingen.

 

Kosten

De behandeling bij een osteopaat van VIT Osteopathie duurt 45-60 minuten en kost 95 euro.

 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij de osteopaat geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je polis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar. Deze vergoeding heeft geen invloed op je eigen risico en valt niet onder de verzekering voor fysiotherapie. 

Wij zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Hierdoor voldoen wij aan de kwaliteitseisen die gesteld worden vanuit de zorgverzekering om een behandeling van een osteopaat vergoed te krijgen.

 
Logo-NVO-NRO osteopathie-tarieven-vergoedingen

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

Het werkgebied van een osteopaat en een fysiotherapeut heeft raakvlakken. Beide disciplines richten zich op lichamelijke klachten gelinkt aan beweging. Echter zijn er ook duidelijke verschillen, zoals hieronder beschreven.

 

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten gericht op het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Zij zijn specialist in specifieke lichamelijke delen en/of specifieke behandeltechnieken (bijvoorbeeld oefentherapie, dry needling of shockwave). Zo zijn onze collega’s van VIT Fysiotherapie gespecialiseerd in onder andere sporters, chronische pijnklachten, longaandoeningen en hand- en schouderklachten. Wanneer blijkt dat een klachten een specifieke fysiotherapeutische behandeling nodig heeft, verwijzen wij door naar onze collega fysiotherapeuten. 

 

De osteopaat

In sommige gevallen zijn klachten al vaker door (verschillende) fysiotherapeuten bekeken, maar is de klacht nog niet verholpen. In dat geval zou het kunnen zijn dat de plek waar de klacht zich uit niet de oorzaak van de klacht is. Ook kan het zijn dat meerdere klachten tegelijkertijd ervaren worden, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn en schouderklachten. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. De kracht van de osteopaat zit in het kijken naar het lichaam als één geheel. Door de drie verschillende lichaamssystemen (het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het zenuwstelsel) te onderzoeken, kan er gekeken worden waar de oorzaak van de klacht ligt en of er verbindingen zijn tussen de verschillende klachten. 

 

Osteopaat in Nijmegen en Cuijk

VIT Osteopathie heeft een vestiging in Nijmegen en Cuijk. VIT Fysiotherapie is enkel gevestigd in Nijmegen. In Cuijk hebben we ook fijne samenwerkingen met andere fysiotherapeuten. 

Twijfel je nog over een behandeling bij een osteopaat? Voel je vrij om eerst contact met ons op te nemen om te overleggen. Telefonisch kunnen we kort jouw klachten doornemen en beoordelen welke werkwijze het beste bij je past. 

 
VIT-Osteopaat-locatie